Baka tårta

 
Oreotårta för två somrar sedan, den gick hem! 
 
 

Det är så knäppt, för jag är inte duktig på att baka. Eller koka marmelad eller laga mat. Men ändå älskar jag det. Och att sen få bjuda andra eller ge bort det. För mig är att baka som att levla upp från att leka bageri ute trädgården som barn till att leka på riktigt. Lek 2.0. 

 
Jag älskar allt runt omkring. Att leta inspiration, planera och tänka ut teman. Anledningen till att jag inte är direkt en stjärna i köket är för att jag, oftast tidigare i alla fall, varit så himla stressig av mig. Lägg till lite oordning på det så har man plötsligt en stressad hobbybagare, en jäktad kaka och mjöl över hela köket. 
Tills jag insåg att eftersom bakning är ett intresse så förtjänar det lite tid. Att jag hinner njuta under görandet. Allt som inte görs med njutning är mer en plikt. Så jag började göra bakandet till något lite mer meditativt.
Att det görs på mina villkor och att jag njuter under tiden. Dessutom gillar jag inte oordning när det gäller mig själv så jag är numera en sån som diskar av minsta lilla slev direkt även om den ska användas sen igen. Ordning och reda ger mig illusionen av att allt är under kontroll, haha. 
Dock kastade jag deg på köksluckorna som barn och det lovade jag redan då att det är något jag borde fortsätta med emellanåt. Så det gjorde jag sist av ren princip när jag hade flyttat hemifrån. Får ta en till sån omgång snart för det är ju helt klart några år sedan dess.
 
Jag äter inte allt jag bakar. Jag gör det om det är för större sociala sammanhang men att äta socker varje dag funkar inte för mig. För dem som kan det, kör hårt. Jag tänker heller inte försöka göra några slags sockerfria "hälso" varianter för jag gillar att tänka att jag bakar med riktigt mjöl och socker. Det är bara så. Men att få bjuda andra på något jag gjort, det bara känns så himla kul! Som att ge ätbar kärlek och omtanke :)
 
De senaste dagarna har jag försökt planera ihop en tårta till ett kalas nästa helg genom att plocka delar från olika recept.
Visst är chokladiga tårtor bäst? Jag tänker att alla tycker det. Men å andra sidan är mer fruktiga jättegoda dem också.
 
I alla fall så tänker jag mig något i stil med chokladbottnar, karamellfyllning och något liknande överdrag. Sen någon rolig suprise inuti och fint utanpå. Det är som det brukar, mina planeringar låter jättediffusa och är det ända tills idén fullkomligt brakar loss. Jag vet att de alltid kommer. Jag kan lita på mina idéer som lever sitt egna liv, hjärnan ska bara hinna med haha.
 
Nå, tror ni det blir en tårta till nästa vecka av alla delarna? Har ni några tips so shoot!
 
 
 
 
Bicepsbagarn mat/bak | |
Upp